16 Eylül 2012 Pazar

Beyaz Lahana Sarmasi

Eminim beyaz lahana sarmasini sevmeyen yoktur. Öyleyse bu leziz sarmanin tarifine gecelim hemen...




Malzemeler:

-1 beyaz lahana 
-Yarim tencere kaynar su
-1 yemek kasigi tuz

Dolma ici:
-300 gr. kiyma
-1 kuru sogan (küp küp dogranmis)
-1 su bardagi pirinc (iyice yikanmis, suyu süzülmüs)
-5-6 dal maydonoz (ince kiyilmis)
-1 yemek kasigi domates salcasi
-1 yemek kasigi tuz
-1 tatli kasigi nane
-1 tatli kasigi karabiber
-1/2 cay bardagi sivi yag

Tencere icin:
-1 yemek kasigi tereyag
-1 yemek kasigi domates salcasi


Hazirlanisi:

-Lahananin sap kismini icine dogru kesip cikartin.
-Lahana yapraklarini teker teker ayirin. 

-Tencerede suyu kaynatin. 
-Icine yaklasik bir yemek kasigi tuz atin.
-Lahana yapraklarini 2-3 dakika kaynar suda haslayin. (Cok haslamamalisiniz, yoksa yapraklari sarmakta güclük cekersiniz.)
-Haslanan yapraklari kevgirle alip bir süzgecte sizmalarini saglayin.

-Dolma ici icin gereken malzemeleri bir kapta iyice karistirin.

-Yapraklari sarmak icin büyük olan yapraklari ikiye veya dörde bölün. 
-Yapraklarin damarli kisimlarini keserek ayirin. 
-Dolma icinden bir miktar alarak yapragin ön kismina yerlestirin.
-Yapragin kenarlarini icine toparlayarak rulo seklinde sarmalari sarin.

-Bir tencerede tereyagini eritin.
-Salcayi ekleyerek, biraz kavurun.
-Sarmalari bu sosun üzerine dizin.
-Tencereye en üst siradaki sarmalarin yarisina gelecek sekilde sicak su ilave edin. 
-En üste biraz sivi yag gezdirin. 
-Sarmalarin üstüne bir tabagi ters kapatin. 
-Tencereyi ocaga alin.
-Bir tasim kaynatin.
-Sonra kisik ateste pirincler pisinceye dek pisirin.



Muhtesem bir lezzet....